Zajímáte se o Tiktok trendy? Možná už jste WaterTok zaznamenali. Tento trend se začal objevovat na začátku letošního roku. V dubnu jste mohli na internetu zachytit první videa, jak primárně dívky a Připravují nápoje z různých lahviček obsahující sirupy různých příchutí. Někdy se v nápojích mohli objevovat i sladkosti. Tvůrci Tiktokových videí vytváří vlastní recepty na vody dne a doporučují svým sledujícím, ať si vytváří své vlastní vody dne. Co všechno jsou někteří lidé ochotní podstoupit, aby se jim pila voda lépe? To si dneska společně rozebereme.
O čem WaterTok je? Propaguje se jako hnutí za udržování pitného režimu. Nicméně pravda se nachází trochu jinde. Mnoho videí totiž používá sirupy plné cukru nebo umělých sladidel. Někteří influenceři dokonce používají takové množství cukru, že jejich nápoje předčí i běžně dostupné slazené nápoje na prodejních pultech. Někdo dokonce tento trend propaguje jako možnost, jak lépe zhubnout. Asi vám nemusím povídat, že popíjením kalorií místo jedení normálních pokrmů zase tolik benefitů pro vaše tělo nemá. Nemluvě o umělých sladidel bez kalorií, ty zase mohou způsobit problém v opačném směru. (Berryman, 2023)
Proč vůbec sladidla a cukrové sirupy přidávají? Aby pro ně pití vody bylo dostatečně atraktivní. Hlavní myšlenkou je, aby se zvýšil přísun tekutin, což je něco, s čím mnoho lidí bojuje. Myšlenka vodu tedy trochu ochutit, aby na ní lidé nezapomínali, není ve svém jádru vůbec špatným nápadem. K tomu ale můžeme využívat ovoce, některou zeleninu nebo třeba bylinky. Ne tak, aby voda chutnala jako narozeninový dort nebo gumoví medvídci. (Abad-Santos, 2023)
V dnešní době už víme, že hladina cukru v krvi ovlivňuje kromě našeho fyzického těla ve velké míře i naše duševní zdraví. Přeci jen jsme tomu taky věnovali u nás jeden článek. K tomu navíc příchutě do vod jsou ve svém základu kyselinové, což není zdravé pro zuby ale ani pro žaludek. (Berryman, 2023)
Hodně procesované potraviny a obzvláště umělá sladidla mohou přivodit v některých případech deprese, úzkosti, poruchy učení nebo i insomnie. Aspartam, jedna z často používaných náhrašek cukru, se pojí se změnami v chování a kognice. V mozku totiž zvyšuje hladinu kyseliny aspartamové a Fenylalaninu, které inhibují a uvolňují konkrétní přenašeče. (Choudhary, Lee, 2018) WebMD dokonce uvádí, že pravděpodobnost rozvoje deprese je o 50% vyšší, pokud konzumujete mnoho ultra-procesovaných potravin. (Broder, 2023) Ale na umělá sladidla samotná někdy také určitě uděláme článek.
Tento trend nám také přináší zajímavé zamyšlení, kdy voda přestává být vodou. Za předpokladu, že sice používáme 2 sirupy bez cukru a sáček s příchutí bez kalorií, stejně konzumujeme mnohem více látek, než bychom našli v klasické vodě. Myslím, že tento trend má tendenci v rámci lepší prezentace nazývat vodou něco, co se spíše podobá slazeným nápojům. Každý by měl usoudit, jak co na něj působí. Důležité je, aby se tento trend nestal něčím, čím prezentovat lepší zdravý životní styl, protože, jak jsme si řekli, kalorie zde nejsou problémem. Problém se při nadměrné konzumaci určitých látek může objevit i v naší psychice. Co myslíte, kdy jde o pouhé dochucení a kdy už mluvíme spíše o limonádě? Podívejte se na tento trend blíže a přijďte ho s námi dále diskutovat.
___________________________________________________________________________________________________________
Abad-Santos, A. (20.4.2023) The latest TikTok weight loss trent is … hacking water? Vox. Dostupné z: https://www.vox.com/culture/2023/4/20/23690939/watertok-water-of-the-day-tonya-spanglo-explained
Berryman, L. (19.4.2023)The Internet Is Has Finally TikTok-ified Water And People Aren’t Happy About It. Delish. Dostupné z: https://www.delish.com/uk/food-news/a43641097/water-tok
Broder, J. (20.10.2023) Depression Linked to Ultra-Processed Foods, Sweeteners. WebMD. Dostupné z: https://www.webmd.com/diet/news/20231020/depression-linked-to-ultra-processed-foods-artificial-sweeteners
Choudhary, A. K., Lee, Y. Y., (2018) Neurophysiological symptoms and aspartame: What is the connection?. Nutritional neuroscience, 21(5), 306–316. https://doi.org/10.1080/1028415X.2017.1288340.