Karotenoidy a kognitivní funkce

Přirozené barvivo může zlepšit naší mysl?

Podle nedávných vědeckých poznatků, karotenoidy dokáží pozměnit predikce dalšího kognitivního vývoje u jedinců. Někteří odborníci tvrdí, že karotenoidy mohou napomáhat k zachovaní kognitivních funkcí (Davinelli, Ali, Solfrizzi, Scapagnini, Corbi, 2021). 

Známe přes 750 přirozeně vyskytujících se Karotenoidů, který můžeme definovat jako pigment syntetizovaný rostlinami a fotosyntetickými bakteriemi. Tyto molekuly dávají některým rostlinám jejich přirozenou žlutou, oranžovou nebo červenou barvu (Higdon, Drake, Delage, Johnson, 2023). Lidské tělo není schopné samo produkovat tuto látku, ale potřebuje jí získávat v podobě stravy nebo suplementů (Davinelli, Ali, Solfrizzi, Scapagnini, Corbi, 2021). Do svého těla dostáváme dávky karotenoidů primárně z ovoce a zeleniny. α-Karoten, β-karoten and β-kryptoxantin jsou provitamíny, které se v těle mohou přetvořit na retinol. Lutein, zeaxanthin, and lycopen nejsou provitamíny, tudíž nemohou být přetvořeny v retinol (Higdon, Drake, Delage, Johnson, 2023).

Možná se teď ptáte, jak je možné, že barvivo může napomáhat kognitivním funkcím. Ve skutečnosti mozek spotřebovává vysoké dávky oxygenu a lipidů, tím pádem bývá náchylnější k oxcidativnímu stresu. Tyto oxidativní poškození mozku nesou následky v podobě negativních následků na kognici. Kognitivní deteriorace bývá způsobena několika vzájemně na sebe působícími mechanismy. Podle neuropatologických poznatků dochází ke znatelnému poškození ještě před prvotním nástupem onemocnění.  Strava je jedním z prvků, který můžeme snadno upravovat a existuje úzké spojení mezi ní a konitivními funkcemi (Davinelli, Ali, Solfrizzi, Scapagnini, Corbi, 2021). 

Vliv na kognitivní funkce se studoval zejména u β-karotenu, lycopenu, leuteinu a zeaxanthinu. Jejich pozitivní vliv se připisuje jejich antioxidačním účinkům. Ty karotenoidy, které se mohou přetvořovat ve vitamín A mají pravděpodobně ještě větší potenci podle některých spekulací (Johnson, 2002). 

Nižší koncentrace luteinu nebo zeaxantinu v plazmě může působit jako faktor zhoršených kognitivních funkcí u starší populace. V Irsku proběhla longtiduální studie, která došla k výsledku, že zvýšená přítomnost zeaxantinu a luteinu v plazmě nezávisle vede k lepším skórům v obecné kognici, paměti a exekutivních funkcích. Výzkumníci také našli důkaz, že zeaxantin může napomáhat lepším výsledkům v oblasti rychlosti zpracování (Freeney, O`Leary, Moran, O`Halloran, Nolan, Beatty, Young, Kenny, 2017).

Lutein a zeaxantin se v našem uchivávají v makulární oblasti retiny, kde pomáhají formovat makulární pigment. Lutein se také objevuje predominantně ve tkáňi lidského mozku. Tyto makulární pigmenty (primárně lutein) v retině měli spojitost s ocititálním kortexem. Korelace však nebyly pozorovány v hipokampu (Vishwanathan, Schalch, Jhonson, 2015). 

Jaké jsou zdroje karotenoidů?  Lycopen najdeme v poměrně velkém zastoupení v rajčatech a v červené paprice. Ve žloutku vajíček zase najdeme spíše zeaxantin a lutein (Johnson, 2002). V listové zelenině jako je například špenát nejčastěji najdeme lutein a zeaxantin. Zároveň leutin a zeaxantin najdeme v kukuřici. Ovoce jako pomeranče, meruňky nebo mango zase dodávají β-karoten a β-kryptoxantin. Mrkev obsahuje vysoké množství β-karotenu (Saini, Nile, Park, 2015). 

____________________________________________________________________________________________________________

Davinelli, S., Ali, S., Solfrizzi, V., Scapagnini, G., Corbi, G. (2021). Carotenoids and Cognitive Outcomes: A Meta-Analysis of Randomized Intervention Trials. Antioxidants. 10(2). doi: 10.3390/antiox10020223

Freeney, J., O`Leary, N.,  Moran, R., O`Halloran, A. M., Nolan, J. M., Beatty, S., Young, I. S., Kenny, R. A. (2017) Plasma Lutein and Zeaxanthin Are Associated With Better Cognitive Function Across Multiple Domains in a Large Population-Based Sample of Older Adults: Findings from The Irish Longitudinal Study on Aging. Journals of Gerontology Series A, Biological science and medical science. 72(10). doi: 10.1093/gerona/glw330

Higdon, J., Drake, V. J., Delage, B., Johnson, E. J. (2023) α-Carotene, β-Carotene, β-Cryptoxanthin, Lycopene, Lutein, and Zeaxanthin. Oregon State University. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids

Johnson, E. J. (2002) The role of carotenoids in human health. Nutrition in Clinical Care. 5(2):56-65. doi: 10.1046/j.1523-5408.2002.00004.x

Saini, R. K.,  Nile, S. H., Park, S. W. (2015) Carotenoids from fruits and vegetables: Chemistry, analysis, occurrence, bioavailability and biological activities. Food Research International. 76(3). doi: 10.1016/j.foodres.2015.07.047

Vishwanathan, R.,  Schalch, W., Jhonson, E. J., (2015) Macular pigment carotenoids in the retina and occipital cortex are related in humans. Nutritional Neuroscience. 19(3). doi: 10.1179/1476830514Y.0000000141

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Notice: Undefined offset: 1 in /home/html/introspekt.cz/public_html/www/wp-content/themes/zeen/inc/core/theme-helpers.php on line 2535