Kratom

– neškodný sluha, nebo návyková droga?

V posledních letech se v České republice čím dál častěji setkáváme s tím, že mnoho lidí užívá látku nazvanou kratom. Přestože se jedná o substanci, která může způsobit závislost a má prokazatelné stimulační účinky způsobené alkaloidy a dalšími návykovými látkami, je volně dostupná, a dokonce její prodej není regulovaný ani věkovým omezením. V jiných zemích je jeho distribuce omezena legislativně a ke kratomu lze dostat pouze na předpis od lékaře, někde je naopak veden na seznamu zakázaných látek. Jak se k nám tato látka dostala a jaké má vlastně účinky na lidský organismus?

V různých částech světa má tato látka mnohé jiné názvy. V Thajsku ji nazývají ketun, kakum, thom, katuan nebo thang. Na Filipínách se zase vžilo pojmenování mambog, ve Vietnamu gian (Chiras & Stuart-Chiras, 2021). V našem prostředí je všeobecně známá pod názvem kratom. Podobně jako například marihuana je tato látka rostlinného původu. V přírodě se vyskytuje ve jako strom s latinským názvem Mitragina speciosa. Jedná se o tropický strom, který dorůstá do výšky až několika desítek metrů. Roste hlavně v oblastech jihovýchodní Asie, Thajska, Vietnamu, Indonésii, Barmě, Malajsii nebo v některých částech Filipín.

Přestože se v našem prostředí dostala tato droga do širšího povědomí teprve nedávno, v asijských zemích je známá již odedávna. Datace počátků jejího užívání se liší, avšak mnoho teoretiků se shoduje, že se v našich dějinách objevuje již od počátků sedmnáctého století (viz např. Chiras & Stuart-Chiras, 2021 nebo Nelson et. al., 2014). V tehdejších dobách využívali její léčebné účinky zejména v Malajsii a v Thajsku tamější dělníci. Snižovala únavu, zvyšovala výkonnost a pomáhala léčit průjem, horečku nebo cukrovku. Oblíbená byla také díky tomu, že uživatelům pomáhala zklidnit mysl. Podle studie Sangun Suwanlert se také mnoho z nich stalo na této látce závislými (Suwanlert, 1975). 

Postupem času se dostala také do Spojených států amerických, kam ji přivezli vojáci, kteří se vraceli z války z Vietnamu, a imigranti. Ti ji konzumovali nejen proto, že potlačovala bolest, ale také jelikož dodávala energii a zlepšovala náladu (Chiras & Stuart-Chiras, 2021). Do širšího povědomí se začala dostávat až díky nizozemskému botanikovi Pieteru Wilemu Korthasovi, který rostlinu v letech 1830–1837 důkladně popsal a dal jí její duhové jméno.

Kratom se nejčastěji konzumuje ve formě tablet, kapslí s práškem nebo se využívají samotné listy, ze kterých se dělá čaj či je možné je žvýkat stejně jako listy tabáku. Kromě snižování únavy, zvyšování výkonnosti má kratom také schopnost pomáhat při léčbě chronických bolestí, zhoršených stavů nálad (deprese, úzkosti, poruchy pozornosti…) nebo zmírňovat abstinenční příznaky ostatních substancí (zejména opioidů). První projevy se často objevují už do deseti minut po požití látky a trvají okolo 60–90 minut. Při větší dávce mohou nastat stavy pozměněného vnímání či pocity euforie podobné jako v případě užívání opiátů. Mohou se také dostavit vedlejší účinky, například úzkostné stavy, nevolnosti či závratě. 

Prokázalo se, že obsahuje přes čtyřicet různých chemických složek, z toho je zhruba dvacet pět alkaloidů. Jedná se o skupinu chemických sloučenin, které mají schopnost silně působit na lidskou fyziologii. Mezi ty nejznámější se řadí například nikotin, který je lidstvu už po mnoho staletí dobře znám z tabákových výrobků. Další látkou je morfin, který se často využívá ve zdravotnictví díky svým silným analgetickým účinkům, jaké má na lidské tělo. Pomáhá tlumit bolest, ale ve vyšších dávkách může mít smrtelné následky (Chiras & Stuart-Chiras, 2021).

Při dlouhodobějším užívání si člověk rychle vypěstuje závislost a toleranci na látku. Pokud chtějí dosáhnout stejného účinku jako dříve, musí dávku zvyšovat. Vysazení látky po delším užívání je také doprovázeno abstinenčními příznaky, mezi které patří snížená motivace a energie, poruchy spánku, neklid, podrážděnost, bolesti kloubů a svalů. Průzkumy ve Spojených státech amerických a v Malajsii ukázaly, že abstinenční příznaky obvykle zmizí do tří dnů od vysazení látky (Hartney, 2023). Předávkování kratomem je ale velmi vzácné. Podle odborníků je pravděpodobnější, že člověk, který požil větší množství, jej spíše vyzvrací, jelikož kratom při vyšších dávkách vyvolává nevolnost. Existují však i případy, kdy po požití kratomu v letech 2016–2017 zemřelo 91 osob na předávkování. Z toho se u 84 případů prokázalo, že byla smrt zapříčiněna kombinací většího množství kratomu a další substance (nejčastěji opiátu). 

V České republice se ale v poslední době mluví o regulaci této látky. Vláda chce omezit její prodej ve výdejních automatech. Do budoucna se hovoří také o tom, že by se mělo omezení rozšířit na zákaz prodeje mladistvým a dětem pod osmnáct let. Také by se měla zavést registrace prodejců kratomu, zakázat reklama na tento produkt a látka by měla před vstupem na trh podstoupit kontrolu kvality. Kratomové produkty mohou být totiž kontaminované různými nežádoucími bakteriemi (například salmonela) nebo kovy, které jsou pro lidský organismus toxické (nikl, olovo). To se stává v důsledku nekontrolované výroby. Listy mohou pocházet z rostlin, které nebyly pěstované ve sterilním prostředí, mohly přijít ke styku se zvířaty či nebyly před zpracováním důkladně očištěny. Kovy se do látky mohou dostávat nejpravděpodobněji z půdy, v níž je rostlina pěstována. Pokud hlína obsahuje toxické látky, strom ji nasává svým kořenovým systémem, a ty se tak dostávají i do listů, které se dále zpracovávají a následně prodávají. Testování v České republice podrobují své produkty pouze někteří prodejci, jelikož zákony prozatím důkladnější kontrolu látky nevyžadují.

 

Chiras D., Stuart-Chiras L. (2020). Kratom: Things you need to know to use it safely. [E-kniha]. Independently published.

Hartney E. (2023). How Long Does Withdrawal From Kratom Last?. Verywellmind. https://www.verywellmind.com/kratom-withdrawal-4586322

Nelson E. M., Bryant S. B. a Steven E. (2014). Emerging Drugs of Abuse. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733862713000813?via%3Dihub# 

Olsen E. (2019). Notes from the Field: Unintentional Drug Overdose Deaths with Kratom Detected — 27 States, July 2016–December 2017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459583/

Suwanlert S. (1975). A study of kratom eaters in Thailand. Bulle- tin on Narcotics. https://naturetrust.org/wp-content/uploads/2018/06/A-Study-of-Kratom-Eaters-in-Thailand.pdf 

Reader Rating2 Votes
100

Notice: Undefined offset: 1 in /home/html/introspekt.cz/public_html/www/wp-content/themes/zeen/inc/core/theme-helpers.php on line 2535